Akademi OkuluFaaliyetler
İSLAM MEZHEPLERİ ATÖLYESİ
Ehl-i Sünnet Mezheplerinin Ortaya Çıkışı ve Türk Tarihindeki Seyri

EHL-İ SÜNNET MEZHEPLERİNİN ORTAYA ÇIKIŞI VE TÜRK TARİHİNDEKİ SEYRİ
– İLSAM tarafından 19-20-21 Mayıs’ta düzenlenecek Akademi Okulu Programı başta ilahiyat olmak üzere ilgili sosyal bilim alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini sürdüren ve ilahiyat çalışmalarına ilgi duyan kişilerin katılımıyla gerçekleşecektir.
İLSAM “Ehl-i Sünnet Mezheplerinin Ortaya Çıkışı ve Türk Tarihindeki Seyri” konulu eğitim programını başarıyla tamamlayan kişilere İLSAM onaylı akademi okulu katılım belgesi verilecektir.
Online Akademi Okulu programının yürütülmesinde Google Drive, G-Mail ve Zoom programları kullanımı gereklidir. Katılımcılar ve sorumlu arasındaki iletişim e-posta kanalıyla sağlanacak ve herhangi bir uzlaşmazlıkta yazılı metinler üzerinden değerlendirme yapılacaktır.
EĞİTİM KAPSAMI VE HEDEFLER
Düzenlenecek eğitim ve atölye programında; günümüz Türk dünyasındaki inanç eğilimlerinin teorik ve pratik yönleriyle, mezhepler tarihi açısından, Ehl-i Sünnet mezhepleri çerçevesinde analiz edilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda Ehl-i Sünnet mezheplerinin gelişimi, olgunlaşması ve Türk tarihindeki seyri farklı açılardan ve geniş bir perspektiften ele alınacaktır. Bu bağlamdan hareketle Türk-İslam dünyasının geleceğine dair mezhepler tarihi çerçevesinden bir projeksiyon tutulması amaçlanmaktadır.
Eğitim programının ilk aşaması 19-20-21 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan online dersler ile gerçekleştirilecektir. Yapılacak olan derslerin başlıkları ve saatleri aşağıda belirtilmiştir. Program sırasında, katılımcılara yönelik konuyla alakalı hocalarımızın seçtiği kitap, makale vb. akademik argümanlar ulaştırılacak ve eğitim programının ikinci aşamasına yönelik literatür oluşturulacaktır.
Eğitim programının ikinci aşaması, Haziran ayı içerisinde, İLSAM Genel Merkezi’nde yüz yüze toplantılar şeklinde gerçekleştirilecektir. Bu aşamada katılımcılardan programda işlenen dersler bağlamında en az 1500 kelimeden oluşacak bir makale yazmaları istenecektir. Katılımcılar konuların belirlenmesi, akademik yazım ve süreç içerisinde karşılaşılan problemlerle ilgili İLSAM ekibi tarafından yapılacak olan görüşmeler ve akademik yazım dersleriyle desteklenecektir. Haziran ayı içerisinde yapılacak olan görüşme günleri ve saatleri katılımcılarla istişareli bir şekilde program koordinatörü tarafından Mayıs’ın son haftası planlanacaktır. İkinci aşamanın sonunda makalesini tamamlayan katılımcılardan sunumları alınacak ve başarılı olanlara katılım belgeleri takdim edilecektir.
STAJ TARİHİ
19-20-21 MAYIS 2022 (SEMİNERLER)
HAZİRAN (AKADEMİK YAZIM ATÖLYESİ)
KATILIM ŞARTLARI:
Eğitim Programının birinci aşamasında yapılacak online derslere katılım hususunda herhangi bir şart yoktur. Ancak ikinci aşama yani akademik yazım atölyesine katılmak isteyen adaylar aşağıda belirtilen şartları karşılamak zorundadır:
- İLSAM Genel Merkezi’nde yüz yüze yapılacak derslere ve görüşmelere katılabilecek durumda olmak
- Herhangi bir Üniversite’de örgün lisans, tezli yüksek lisans yahut doktora öğrencisi olmak (Lisans, yüksek lisans yahut doktora mezunu olup akademik eğitimine ve kariyerine devam etmek isteyenler başvuruda bulunabilir)
- Katılım formunu doldurmuş olmak
- Öğrenci Belgesi veya Mezun Belgesi ibraz etmek
NASIL KAYIT OLURUM?
1- Ön kayıt olmak için aşağıdaki linkteki bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. Forma resmi adınız – soyadınız ve telefon numaranız yazılması kabul şartıdır.
2- Ön kayıt başvurusu kabul edilen adayların formda tarafımıza bildirilen telefon numarasına “Kaydınız kabul edilmiştir” mesajı gönderilecektir.
3- Kaydı kabul edilen adaylar ile oluşturulacak Whatsapp gurubundan ders saatleri bilgileri ve bağlantıları verilecektir.
KAYIT OLMAK İÇİN TIKLA !
İrtibata Geçmek İçin:
Mail: ilsamiletisim@gmail.com
Tel: 0 536 798 99 42 (İLSAM Akademik Programlar Koordinatörü M. Kadri DURMAZ)
Akademi Okulu Katılım Belgesi İçin Değerlendirme Kriterleri:
- Katılımcılar derslerin %70 ine katılmalıdır.
- Katılımcılar eğitim sonuna kadar 1000- 1500 kelimelik alanında program koordinatörü ile belirledikleri bir konuda Araştırma Yazısı (Akademik kurallara uygun) hazırlamalıdır.
- Katılımcılar hazırladıkları araştırma yazısını programın son haftasında sunum yapmaları gerekmektedir.
Not 1: Staj programını başarıyla tamamlamak için 3 maddedeki şartların tamamı yerine getirilmelidir. Programı başarıyla tamamlayamayanlara herhangi bir belge verilmez, dilerlerse program tekrarı için yeniden başvuru yapabilirler.
DERS DETAYLARI
- AŞAMA: ONLİNE DERSLER
PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
(19 MAYIS PERŞEMBE-18.30) |
MEZHEPLERİN ARKA PLANINDA
YATAN SOSYO-POLİTİK NEDENLER |
PROF. DR. MEHMET EMİN ÖZAFŞAR
(19 MAYIS PERŞEMBE-20.30) |
MEZHEPLERİN ORTAYA ÇIKIŞ
SÜRECİNDE HADİSLERİN ROLÜ |
PROF. DR. İZZET SARGIN
(20 MAYIS CUMA-18.30)
|
KURAN VE SÜNNET BAĞLAMINDA MEZHEP OLGUSU |
PROF. DR. MEHMET ZEKİ İŞCAN
(20 MAYIS CUMA-20.30) |
TÜRK TARİHİNDE EHL-İ SÜNNET ÇERÇEVESİNDE MEZHEP EĞİLİMLERİ |
PROF. DR. MEVLÜT UYANIK
(21 MAYIS CUMARTESİ-18.30) |
HANEFİ-MATURİDİ DÜŞÜNCE VE TÜRK İSLAM MEDENİYETİ |
PROF. DR. NADİM MACİT
(21 MAYIS CUMARTESİ-20.30) |
GÜNÜMÜZDE VE GELECEKTE TÜRK- İSLAM DÜNYASI |
- AŞAMA: AKADEMİK YAZIM EĞİTİMİ VE STAJER ÖDEVLERİ DEĞERLENDİRİLMESİ
AKADEMİK YAYINLAR HAKKINDA BİLGİLER VE MAKALE YAZIM EĞİTİMİ |
STAJER ÖĞRENCİLERİN SUNUMLARI VE DEĞERLENDİRME |
Akademik Danışman: Akademik makale önerileri, yönlendirmeler yapacak ve stajyerler ile online bir toplantıda buluşacaktır.
Program Koordinatörü: Stajyerlerle akademik araştırma, yazma, sunum becerilerini geliştirmek amacıyla program yapacaktır.
Program boyunca yapılacak akademik etkinlikler aşağıdaki gibidir:
1. Metodoloji Eğitimi: Haziran ayında katılımcılara genel metodolojik eğitim verilecektir; Araştırma Yazısı bu eğitimde verilen bilgiler doğrultusunda analiz edilecektir. Verilen ilk eğitimin çıktısı olarak sunum yapılması istenecektir.
2. Makale: Program süresince her ders için bir makale önerisinde bulunulacak, bu makaleler verilecek ödev için kaynak niteliği taşıyacaktır.
4. Araştırma Yazısı (Research Paper): Eğitim programının birinci aşaması tamamlandıktan sonra stajyerden özgün bir araştırma yazısı belirlemesi istenecektir. Haziran ayı içinde netleştirdiği konuda özgün bir araştırma yazısı hazırlanacak. (Yazılar Turnitin programında intihal açısından incelenecek)
5. Sunum: Eğitim programı stajyerin seçtiği konu çerçevesinde hazırlayacağı araştırma yazısının PPT sunumu gerçekleştirilecek. Sunumlar staj sonunda belirlenen tarihte online olarak yapılacaktır.