Akademi Okulu
İLSAM Akademi Okulu seminerlerine başladı.
Kısa adı İLSAM olan “İlahiyat İlimleri Araştırma Merkezi”nin lisans ve yüksek lisans İlahiyat öğrencisi yetiştirmek amacıyla başlattığı “İLSAM AKADEMİ OKULU” seminerleri kapsamında 03 Ekim 2013 Perşembe akşamı “Ördekli Kültür Merkezi”nde düzenlediği ilk seminere; Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet GÜÇ katıldı.
Bu hafta Prof. Dr. Ahmet GÜÇ hocanın konuğu olduğu semineri konusu ise “Kutsal nedir, sınırları nelerdir?” oldu. Seminerde; “Kutsalı belirleyen iki şey vardır: Biri direkt kutsalın kendisi yani Allah, Allaha ait olan her şey direkt kutsaldır. Diğeri ise insandır. Kutsalın, kutsallığını kavrayabilecek olması nedeniyle insandır” diyen, Prof. Dr. Ahmet GÜÇ şöyle devam etti “Her dinin kendi kutsalı vardır, hatta tanrı inancı olmayan inanışlarda bile kutsama olayı vardır. Mesela İslam’da Hira dağı, Yahudilik’te Sina dağı, Hristiyanlık’ta Zeytin dağı çok kutsaldır.”
Akademi okulu öğrencilerinin birebir sorularına da cevap veren Prof. Dr. Ahmet GÜÇ “Dinlerde kutsal inanışı vardır ancak insanın kutsallaştırılması yoktur. Hristiyanlar Hz İsa’yı, Yahudiler de Üzeyir Allah’ın oğludur diyerek insanları kutsallaştırdılar ve tevhidi bozdular. Ama İslam’da ise Allah’ın dışında kimseye kutsallık atfedilmedi, Hz Peygamber’in bile bir insan olduğu ayetle üzerine basılarak vurgulandı. Ama arada vahiy faktörü vardı, vahy alma yönüyle Peygamberler diğer insanlardan ayrıldılar” diyerek devam etti.
Bir öğrencinin sorusu üzerine “Kabirlerin ve türbelerin kutsallaştırılması da çok tehlikeli ve tevhidi zedeler. Allah ile kul arasına üçüncü bir kişilik giremez, Hristiyanlık’ta rahibe gidip günah çıkarma vardır, ama bizde sadece Allah’tan istenir.” dedi.
Bir başka soru üzerine ise Prof. Dr. Ahmet GÜÇ, “Bizim kutsallık atfettiğimiz Cami, Kabe, Kuran bunlar da kutsal ama bunlar kutsallıklarını direkt Allah’tan alırlar. Kutsalın sınırları iyi anlaşılır ise, yani yegane kutsal olanın sadece Allah olduğu bilinirse, bunun dışında hiçbir şeye kutsiyet atfedilmez. Başka bir şeye kutsiyet atfeseminerek, bu hem kutsal olana Allaha saygısızlıktır, hem de tevhide zarar verir.”dedi.
Konuşmasında İLSAM’ın genç akademisyen yetiştirmesine de değinen Prof. Dr. Ahmet GÜÇ, ‘İnsana yapılan yatırım, en isabetli yatırımdır. Bu konuda İLSAM’ın yaptığı çalışmaları çok önemli ve değerli buluyorum. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’ dedi.
Seminer sonunda Prof. Dr. Ahmet GÜÇ’e İLSAM’a olan katkılarından dolayı İLSAM Başkan Yardımcısı Yıldırım DENİZ plaket takdim edildi.